Samarbeider med TechLit Africa
Økt IT-kompetanse hos elever begynner med økt IT-kompetanse hos lærerne. Da vi lette etter skoler med undervisningsopplegg som vi kunne hente inspirasjon fra i vår, fant vi frem til en imponerende amerikans organisasjon som heter TechLit Africa som gir digitalt utdanning til kenyanske skolebarn.
Vi tok kontakt og fortalte om Sennepsfrøskolen og planene vi har for økt satsning på IT-kompetanse fra og med i høst, og snart hadde Faniry og Karianne et Teams-møte med TechLits grunnlegger og daglige leder, Nelly Cheboi, for å høre mer om hvordan de jobber i Kenya.
TechLit organiserer donasjoner av brukt IT-utstyr fra amerikanske selskaper, og kurser lokale lærere i bruk av et spesialutviklet undervisningsopplegg som brukes av 4.000 elever fordelt på 10 lokale skoler.
Møtet endte med at Faniry og Fenohasina ble invitert en 2 ukers studietur til Kenya for å observere hvordan TechLit jobber og for å forberede høstens nye IT-undervisningsopplegg på Sennepsfrøskolen.
- Vi er superinspirerte og kommer hjem med masse konkrete planer for hvordan vi skal bruke det vi har lært i Kenya, fortalte Faniry etter studieturen.
På Sennepsfrøskolen får elevene IT-undervisning fra 5. klasse og oppover. Alle elever får to timer med IKT i uka hver, pluss én time med fremmedspråkopplæring støttet av ulike pedagogiske software.
Det første året vil fokusere på læring gjennom lek og spill, og fra elevene går i 6. og 7. klasse introduseres de til office work - som Word, PowerPoint, Canva, ulike typer problemløsning og etter hvert også enkel programmering. Målet er at elevene skal uteksamineres med papirer på konkrete kunnskaper som gjør dem attraktive på arbeidsmarkedet.
The world is your oyster when you are educated
TechLit-grunnlegger Nelly vokste selv opp i stor fattigdom på landsbygda i Kenya. Hun var flink på skolen, og fikk gjennom stipend muligheten til å studere informatikk i USA, og fikk seg etter hvert en lukrativ jobb i IT-bransjen. Nelly endte opp med å si opp jobben og etablerte en ideell organisasjon sammen med programmerer-kjæresten Tyler.
I 2019 returnerte hun til landsbygden i Kenya for å gi digital utdanning til kenyanske skolebarn. I fjor vant hun den ærefulle tittelen Hero of the Year på grunn av sin historie og innsats for å spre digital kompetanse på den kenyanske landsbygda.
- Vi er superinspirerte og kommer hjem med masse konkrete planer for hvordan vi skal bruke det vi har lært i Kenya