Sennepsfrøskolen blir KVS-Lyngdals bistandsprosjekt
Vi har vunnet konkurransen om å bli KVS-Lyngdals bistandsprosjekt! Det betyr at 400 videregående-elever i Lyngdal gjennom en rekke innsamlings-arrangementer skoleåret 2023/24 skal finansiere utvidelsen skoletilbudet ved Sennepsfrøskolen.
I 15 år har elevene på KVS-Lyngdal jobbet med ett bistandsprosjekt som de selv velger ut, og samlet inn penger til gjennom hele skoleåret. Det er avgangselevene som står i spissen for dette, og de velger et prosjektstyre som driver arbeidet.
De siste tre årene blitt samlet inn mellom 600 000 og 1 500 000 kroner til Misjonsalliansen, Mercy Ships og Haydom Lutherske Hospital i Tanzania.
I august starter KVS-elevene arbeidet med å samle inn penger til å bygging ut tre av bygningene på Sennepsfrøskolen, som blir grunnlaget for at skoletilbudet skal inkludere praktiskrettede yrkeslinjer for avgangselevene innen søm, IT og naturbruk.
- Vi fikk 11 søknader denne våren. Jeg tror det er rekord, og at konkurransen aldri har vært så hard i forhold til å komme til finalerunden, forteller Johnny Iversen, lærer ved KVS-Lyngdal og skolens kontaktperson inn mot organisasjonene skolen samarbeider med.
KVS-elevene har faste arrangementer/markeringer/happenings gjennom året hvor de samler inn penger, samtidig som de jobber for å skape engasjement i internatmiljøet gjennom hele skoleåret.
- Her viser elevene stor kreativitet med f.eks cafe-kvelder, måneskinnsturer, nattcup, moteshow og diverse salg og annet program hvor alle inntekter går til prosjektet. Slik får ca. 400 elevene og ca 80 tilsatte være med å bidra til at det gjennom året samles inn penger, forklarer Iversen.
- Konkurransen aldri har vært så hard i forhold til å komme til finalerunden
I slutten av april fikk vi beskjed om at prosjektforslaget til Sennepsfrøskolen var videre i finalerunden, og første juni kom telefonen om at vi hadde vunnet konkurransen om å bli årets KVS-Lyngdal-prosjekt.
Med så mange sterke søknader er vi utrolig stolte over å bli tildelt KVS-Lyngdals prosjekt, og over å vinne med så god margin - tre organisasjoner var i finalen og vi fikk 60% av stemmene.
Dette er det KVS Lyngdal-elevene skal samle inn penger til:
- Yrkeslinje industriell søm: Tekstilindustrien er en av de største formelle arbeidsgiverne i Antsirabe, og her er det gode muligheter for å få seg en trygg jobb for dem som kan "coupe et couture" og betjene industrielle maskiner. Rektor Noro har avtale med en tekstilfabrikk på Antsirabe som skal samarbeide med skolen om faglig innhold, samt rekruttering fra den nye yrkeslinjen. En ny etasje skal bygges på eksisterende skolebygning.
- Yrkeslinje IT/IT-hub: Vi skal bygge en IT-hub for en mer intensiv og spesialisert opplæring, med kvalifiserte lærere og et eget co-working space. Med språkkunnskaper, de riktige IT-ferdighetene og tilgang til laptoper med nettilgang, vil elevene få gode jobbmuligheter. Rektor har avtale med lokale firmaer som vil rekruttere fra Sennepsfrøskolen når kompetansen er på plass. En ny etasje skal bygges på toppen av biblioteksbygget.
- Utvidelse av skolegårdsbruket Kanaan: Produksjon av slaktegris skal etableres som hovednæring på skolegårdsbruket Kanaan, og bidra til vårt langsiktige mål om å bidra til at skolen kan bli finansielt uavhengig på sikt. Elevene skal delta i årshjulet med luking, jordarbeid og høsting, samtidig som aktuell teori inkluderes i skolens læreplan. Dette jordbruksprosjektet støttes av et team av både norske og gassiske sivilagronomer. Grisehus med innhegning skal bygges på gården som også skal utstyres med diverse maskineri.
Om KVS-Lyngdal
Skolen har totalt rundt 400 elever fordelt på linjene Studiespesialisering, Naturbruk og Idrettsfag, med en klasse per trinn på Idrettsfag, og to klasser per trinn på Naturbruk og Studiespesialisering. KVS er en internatskole med om lag 300 internatplasser.
Skolen ble grunnlagt av Trygve Haugeland, senere stortingsmann og miljøvernministeren i 1947, og utdannet hovedsaklig bønder. Derfor er skolen gjerne kjent som "Landbruksskolen i Lyngdal".
Vi ser frem til å samarbeide med KVS-elevene i 2023/24.
Vi lover tett oppfølging og bistand i prosjektperioden og at vi skal forvalte og tildelingen på best mulig måte!